Ceny obilí se opět vracejí

Bezprostředně po skončení žní vylétly ceny obilovin vzůhru. Úroda u nás byla sice dobrá a na našem trhu by tak měl být dostatek. Ceny se ale tvoří podle možnosti odbytu do zahraničí. Protože světové burzy byly vyděšeny koronavirovou pandemií a také proto, že mnoho investorů hledalo v komoditách jistotu, začaly ceny stoupat. Nyní ale přichází vystřízlivění. Investoři se snaží vybrat si po rychlém růstu své zisky a navíc přicházejí dobré zprávy o klimatických podmínkách v kukuřičném pásu USA.

Jen v samotném posledním týdnu klesla cena pšenice, podle burzovního zpravodajství Euronext, o 5%. Sice tak zůstává stále o 10% dražší, než byla na začátku září. Dobré zprávy, které přicházejí z Austrálie a dalších regionů, ale dávají naději, že cena obilovin zůstane ještě nějakou dobu pod tlakem a dostane se zpět na úrovně z doby před sklizní.

Mnoho chovatelů prasat nyní jedná o cenách krmných směsí, jichž jsou obiloviny základem. Proto je velmi důležité pečlivě sledovat vývoj situace. Ta dosavadní totiž odpovídala zvyšování cen. Nynější obrat, však může přinést úplně jiný pohled.

Zdroj: AllAboutFeed.com