Konečně přišel razantnější růst cen

Německá vyhlášená cena zavelela k razantnímu posunu. Po prvním mírném nárůstu v minulém týdnu následoval ve středu mnohem větší skok. Cena jatečných prasat se posunula o 8 centů na 1,54 €/kg JUT za tepla. Jak se dalo předpokládat, pod dojmem pozitivního vývoje z minulého týdne, se k růstu obrátily i všechny evropské burzy. Jedinou výjimkou byla Francie, kde se cena prakticky od počátku května nemění.

Pozitivní posun v zahraničí se už projevil i na našem trhu. V 19. týdnu, ze kterého jsou poslední kompletní data, se cena sice ještě neměnila, ale již v tom, který právě končí, část jatek zvýšila ceny a další nárůst je avizován pro následujících sedm dní. Kostelecké uzeniny stejně jako Jatka Český Brod nastavují cenu na 39 Kč/kg JUT (+2 Kč). Dvě koruny přidávají i další jatka. Výchozí cena však byla nižší, takže Jatka Blovice, Příbram a jihomoravská jatka budou nabízet 38 Kč/kg.

Průměrná cena od počátku roku sice pomalu roste, ale přesto je stále velmi nízká. Po 19. týdnu byla 33,93 Kč/kg. To je o 12 korun méně, než v loňském roce.

-JS-