Důvod poklesu cen leží v Asii

O tom že je Evropa závislá na vývozu zřejmě nikdo nepochybuje. Mnohé ale překvapí, jak hluboká závislost je. Ukazuje to současná situace. Celý evropský trh se ocitl pod silným tlakem a prakticky všude chovatelé počítají jen ztráty. Hlavním důvodem je rychlé snižování cen v Číně. Protože se tamější produkce zvyšuje k úrovni obvyklé před epidemií afrického moru, vrací se do původních úrovní i cena. Za pět měsíců se zřítila z 4,58 €/kg živé hmotnosti na 1,78 €/kg. S tím se samozřejmě dramaticky snižuje i cena za kterou Čína poptává maso v zahraničí.

Právě to způsobilo obrovský přetlak masa v EU, protože cena, za kterou momentálně chce Čína nakupovat maso není pro exportéry akceptovatelná. Vývoz se proto prakticky zastavil. Ve středu vyhlášená německá cena sice zůstala beze změn, ale na většině ostatních trhů jatečná prasata zlevňovala. V čele poklesu jsou,podle očekávání, hlavní exportéři: Španělsko (-4 centy) a Dánsko (-6 centů).

U nás prasata v minulém týdnu opět mírně zlevnila. Po šestnáctihaléřovém poklesu je cena jen těsně nad hranicí 38 Kč/kg. Průměrná cena za celé první pololetí je 35,23 Kč/kg JUT. To je přibližně o čtyři koruny méně než je dlouhodobý průměr pro první pololetí.

V příštím týdnu se dá očekávat další negativní vývoj, protože Kostelecké uzeniny i Jatka Český Brod ohlásily snížení ceny o korunu na 37 Kč/kg.

-JS-