Doba temna pokračuje

Po týdenní přestávce se znovu cena jatečných prasat posunula dolů. Při středečním vyhlašování zlevnila prasata v Německu o dalších 5 centů. Znamená to, že se nyní prodávají za 1,25 €/kg JUT za tepla. Je tak již jen 9 centů vzdálena od nejnižší ceny za posledních 10 let.

Zbytek Evropy obvykle na vývoj v Německu reaguje s několika denním zpožděním. V minulém týdnu proto ceny zůstávaly stabilní. Výjimkou v tomto směru bylo Španělsko, kde ceny klesajií nepřetržitě už od 10. června. Je to odraz toho, že právě Španělé byli nejaktivnější při vývozu do Číny a jejich produkce proto dlouhodobě rostla.

Zprávy z našeho trhu jsou bohužel ještě o týden opožděny, takže je v nich patrný dopad snižování ceny v Německu před čtrnácti dny. Ve 34. týdnu se u nás proto výrazně snížila cena prasat ve třídách SEU. Zlevnění o 1,50 Kč znamená, že se prodávala za 33,66 Kč/kg JUT.

Pro příští týden podržela Jatka Český Brod, stejně jako Kostelecké uzeniny, cenu na 34 Kč/kg. Jatka Blovice, stejně jako Masna Příbram snižují na 32 Kč/kg a stejnou cenu mohou očekávat i chovatelé na Moravě.

-JS-