Další vývoj cen prasat je nejasný

Cena jatečných prasat se v Německu při středečním vyhlašování zastavila na 1,25 €/kg JUT za tepla. Prodloužil se tak stav z minulého týdne. O tom, jak neklidné obchodování momentálně je, svědčí i to, že byla cena zveřejněna mnohem později než obvykle. Pokud se týče zbytku EU, nabral v minulém týdnu očekávaný vývoj. Prakticky všechny země přebraly trend nastavený Německem o týden dříve a ceny proto všude klesaly. Po současné stabilizaci se snad zklidní obchodování i ve zbytku Evropy.

U nás se snižování ceny jatečných prasat ve 35. týdnu sice zpomalilo, ale nezastavilo. Jatečná prasata ve třídách SEU u nás zlevnila o 17 haléřů a v průměru se prodávala za 33,49 Kč/kg. Desetitýdenní pokles tak zpomalil, ale pokračuje dál. Cena se již vrátila na úroveň, kde byla na konci loňského roku. Po třicátém pátém týdnu byla průměrná cena jen 35,46 Kč/kg JUT. Za posledních deset let byla cena nižší jen jednou - v roce 2018.

Pro příští týden zachovaly Kostelecké uzeniny a Jatka Český Brod cenu na 34 Kč/kg. I další sledovaná jatka nechala cenu beze změn na úrovni 32 Kč/kg.