Dosáhly ceny dna?

Německá vyhlášená cena zůstala při středečním vyhlašování opět beze změny. K ní se tentokrát připojila i cena dánská. Němci budou tedy prodávat prasata znovu za 1,25 €/kg JUT za tepla a Dánové za 8,70 Dkk (1,17€). Stabilizace dvou nejdůležitějších cen by mohla znamenat, že se jatečná prasata dostala konečně ke konci poklesu. Stejný kurz nasadila v minulém týdnu většina burz a výjimkou zůstalo jen Španělsko a Itálie, kde prasata dál zlevňovala.

Na našem trhu se situace také uklidňuje. Průměrná cena prasat dodaných ve třídách SEU byla 33,32 Kč/kg JUT. To znamená pokles o 17 haléřů. To sice není velký propad, ale za tři měsíce, po které trvá pokles, došlo ke zlevnění o víc než šest korun. Česká republika se tak opět dostala na jedno z posledních míst v evropském žebříčku cen. Za námi je už jen Belgie a Nizozemí. Jen o málo vyšší cenu však má Německo, Polsko, Maďarsko nebo Dánsko.

O měnící se situaci vypovídají i vyhlášené ceny. Kostelecké uzeniny i Jatka Český Brod zůstávají na 34 Kč/kg. Stejnou cenu, jako v tomto týdnu, ohlásila i Jatka Příbram a Blovice (32 Kč/kg). Výrazná změna ale probíhá na Moravě, kde se cena zdvihá na 34 Kč/kg a ze Slovenska přicházejí signály o ceně 35 Kč.

-JS-