České cechovní normy se rozbíhají

Už dlouho se mluví o tom, že je potřeba vrátit české maso do výrobků. Je to asi jediná cesta, jak zvýšit poptávku po tuzemských prasatech. Právě to je důvod, proč se chovatelé prasat připojují k projektu České cechovní normy. Podle dohody se totiž v průběhu příštích tří let změní pravidla pro výrobky zařazené do České cechovní normy a podmínkou bude, aby surovina pocházela z chovů, které jsou také do systému zapojeny.

Dva měsíce po spuštění je již do systému zapojeno více než 20 tisíc prasnic a výkrmové chovy s produkcí přes 60 tisíc tun jatečné hmotnosti. Cílem je zapojit do systému většinu chovatelů u nás, aby byl dostatek suroviny pro výrobu. Pokud by se nepodařilo přesvědčit chovatele, aby se do Českých cechovních norem zapojily, byl by to pro potravináře významný argument, proč nedodržet podmínku nákupu suroviny z chovů zapojených do ČCN.

Vstup do ČCN je detailně popsán v manuálu (http://www.schpcm.cz...), který připravil Svaz chovatelů prasat. Ten je zároveň hlavním garantem dodržování všech podmínek normy.

SCHP