Trh je stále hladový

Další přestávka ve vývoji ceny jatečných prasat v Německu znamená, že se cena až do příští středy bude odvíjet od základu 2,10 €/kg JUT za studena. I přes to, že se růst momentálně zastavil, zvedla se cena za posledních pět týdnů o 25 centů (více než 6 Kč). Informace o vývoji cen na burzách v minulém týdnu hovoří o tom, že ceny jatečných prasat jsou na všeobecném vzestupu. Není ani jedna země, kde by ceny nerostly.

V ČR se minulý týden dostala cena jen těsně pod hranici 50 Kč/kg. Chybělo k ní pouhých 5 haléřů. Ačkoli se jedná o absolutní rekord v cenách jatečných prasat u nás, pohled na průměr od počátku roku zdaleka tak pozitivní není. Průměr je výrazně ovlivněn prvními deseti týdny roku a je jen 41,75 Kč/kg. Přestože náklady jsou letos bezkonkurenčně nejvyšší v historii, průměrná cena byla v průběhu posledních deseti let pětkrát vyšší. Jen jako zajímavost uvádíme, že přesně před rokem byla cena o 16 Kč nižší !!!

Ta jatka, která v tomto týdnu nabízela chovatelům 52 Kč, nechávají cenu beze změn. Kostelecké uzeniny a Jatka Český Brod zvyšují vyhlášenou cenu na 51 Kč/kg.

-JS-