Ceny obilovin postupně klesají

Cena pšenice na světových trzích klesá. V minulém týdnu se krmná pšenice v Německu (Hamburg) a Nizozemí (Rotterdam) prodávala těsně nad 8 000 Kč/tunu. To je ve srovnání s vrcholem ceny pokles o 20%. Na burze v USA se ceny dokonce vrátily takřka na úroveň z doby před únorovou invazí ruských vojsk na Ukrajinu. Důvodem jsou obavy z globální recese, která by podle analytiků snížila poptávku i pokračující vývoz ukrajinského obilí podle dohody vyjednané za účasti OSN v létě v Istanbulu.

Ukrajinské ministerstvo zemědělství předpokládá, že export zemědělských produktů ze srpnové hodnoty 4,5 milionu tun v září vystoupí na 5,4 až 5,5 milionu tun. Před únorovou invazí Ukrajina měsíčně vyvážela kolem šesti milionů tun. Ukrajinští zemědělci už sklidili letošní úrodu pšenice, které představovala asi 19 milionů tun. U ječmene dosáhla úroda přibližně 5,5 milionu tun.

Výrazně kolísat mohou podle analytiků v nadcházejícím období také ceny sójových bobů. Důvodem k tomu může být vysoká konkurence přicházející z Jižní Ameriky. Farmáři v Argentině totiž, v reakci na příznivější směnný kurz, který vláda pro tyto účely stanovila, zvýšili export sójových bobů. Argentina je jejich největším světovým producentem.

Zdroj: ČTK