Do nového roku se starou cenou

Německá vyhlášená cena zůstává na počátku roku nezměněná. Už od konce listopadu platí německá jatka za prasata základní cenu 2 €/kg JUT za tepla a stejné to bude v následujícím týdnu. Podobné to je i napříč celým zbytkem Evropy. Ceny se většinou již delší dobu drží na stejné úrovni. Výjimkou je Holandsko, kde prasata zlevnila o 5 centů a Itálie. Její trh s těžkými prasaty (160 kg) je však velmi specifický.

Poslední infromace o našem trhu jsou z období mezi svátky, kdy došlo k mírnému snížení ceny. Je to velmi pravděpodobně spojeno s ochladnutím výrazně nadprůměrné poptávky před vánocemi. Kratší pracovní týdny spolu s menší poptávkou znamenaly snížení objemu porážek přibližně na 80% průměru. Na to reagovala cena, která klesla o 39 haléřů na 48,73.

Při ohlédnutí za průběhem celého roku je patrná jeho schizofrennost. Cena jatečných prasat dosáhla na konci listopadu absolutního rekordu 50,67 Kč/kg. V průměru dostávali chovatelé 43,59 Kč/kg, což je druhá nejvyšší cena od vstupu do EU. Přesto jsou chovatelé prasat stále ve ztrátě. Náklady jsou totiž ještě vyšší.

Pro příští týden zůstávají ceny jatečných prasat stejné. Jatka budou vykupovat prasata v rozmezí 49,50 - 51 Kč.

-JS-