Porážky zůstávají stále nižší

Platnost německé vyhlášené ceny je prodloužena o další týden. I nadále budou chovatelé v Německu dostávat 2€ za kilogram JUT za tepla. Tradiční novoroční deprese se tak stále nedostavila a vzhledem k nižší nabídce prasat na německém trhu se letos snad nedostaví. O něco horší situace panuje v dalších zemích. V Belgii se cena snížila minulý týden a v Holandsku k tomu dochází nyní. Nic však neukazuje na to, že by se v blízké budoucnosti měl odehrát masivnější pokles ceny.

Na našem trhu se po mírně pozitivním vývoji v prvním lednovém týdnu situace otočila. Minulý týden došlo naopak k mírnému zlevnění jatečných prasat. V průměru se prodávalo za 49,03 Kč/kg, což znamená zlevnění o 18 haléřů. Důvodem je především pokles cen na východě Česka, který byl způsoben zpomalením vývozu do Maďarska a na Slovensko, kde ceny prasat také klesly. Porážky se po tradičním propadu v prvním týdnu roku opět rozběhly, ale v porovnání s loňským rokem však zůstávají o 10% nižší.

Pro příští týden zůstávají sledované ceny beze změn. Jatka na východě platí v rozmezí 50-51 korun za kilogram jatečně upraveného trupu. Kostelecké uzeniny a Jatka Český Brod nabízejí svým dodavatelům 49,50 Kč/kg a ještě o 50 haléřů méně potom vyhlásila jatka na západě Čech.

-JS-