České cechovní normy nabírají na síle

Je to už půl roku, co byly spuštěny České cechovní normy v chovech prasat. Za tu dobu se podařilo zapojit do systému už více než třetinu objemu produkovaného masa a téměř polovinu produkovaných selat. O tom, že je systém určen nejen pro velké chovy, ale skutečně pro všechny, svědčí i to, že jsou dnes zapojeny všechny kategorie podniků. Ten nejmenší, který se dosud do ČCN přihlásil prodává na jatka přibližně 60 kusů ročně. Ten největší naopak více než 150 tisíc kusů.

Postupně tak, jak jsou obnovovány smlouvy s podniky, které pod značkou České cechovní normy dodávají výrobky do maloobchodní sítě, je také zaváděna povinnost, aby ve výrobcích, které jsou pod touto značkou prodávány, bylo maso z prasat chovaných v chovech, které jsou do systému zapojeny. To je totiž hlavním cílem Českých cechovních norem v chovu prasat.

Momentálně je důležité, aby se podařilo dál zvyšovat objem produkce, která je do systému zapojena. Jen v takovém případě se podaří prosadit maso z tuzemských chovů do masných výrobků a omezovat tak dovoz výrobního masa. Přesná pravidla pro zapojení do systému i podrobný manuál pro zapojení do systému najdete na http://www.schpcm.cz....

-JS-