Zálohy na welfare jsou jisté

Ministerstvo zemědělství zveřejnilo zpřesnění zásad pro dotace, které obsahuje zálohy na národní dotační tituly na zlepšení welfare, o kterých informovaly minulé Vepřovinky. Nově bylo vloženo ustanovení "Na základě výše uvedených žádostí o dotaci pro rok 2024, ve kterých jsou uvedena registrační čísla hospodářství s předpokládanými počty kusů zvířat předmětných dotačních podprogramů daného dotačního programu, bude žadateli vyplacena záloha na dotaci ve výši 50 % z celkové předpokládané částky uvedené v žádosti o dotaci.".

Chovatelé nebudou muset pro výplatu zálohy nic udělat. Bude vyplacena automaticky. Důležité ale je, že stále platí povinnost na konci dotačního období zaslat prostřednictvím Portálu farmáře doklady prokazující nárok na dotaci. Pokud by se tak nestalo, musel by žadatel vracet vyplacenou zálohu.

Plné znění zpřesnění zásad najdete na https://eagri.cz/pub....

Zároveň SZIF informuje o tom, že je možné nahrávat daňové doklady prokazující nárok na dotace z titulu 8.F.d. na portál farmáře. Doklady musí být předloženy nejpozději do 31.10.2024.

Zdroj: MZe