Uzavřená jatka tlačí na cenu

Uzavřená jatka a z toho plynoucí převis nabídky jatečných prasat prudce srazil německou vyhlašovanou cenu. Ve srovnání s předchozím týdnem klesla cena o 13 centů! Základní cena pro obchodování na německých jatkách je tedy nastavena na 1,47 €/kg JUT za tepla. Situaci může zřejmě napravit jen znovuotevření všech postižených jatek a obnovení exportů.

Na našem trhu se v 27. týdnu cena neměnila, protože je vůči německé vyhlašované ceně opožděna. Jatečná prasata se ve třídách SEU prodávala v průměru za 40,60 Kč/kg JUT. I to je ale přibližně o 5 Kč méně, než ve stejnou dobu loňského roku a o 3 Kč méně, oproti dlouhodobému průměru pro 27. týden. Díky náskoku z počátku roku se cena v nápočtu stále drží výrazně nad loňskem (+6,20 Kč). Podprůměrná cena však znamená, že se rozdíl neustále snižuje.

Pro příští týden se již problémy evropského trhu naplno projevují i u nás. Kostelecké uzeniny, Jatka Český Brod i Jatka Příbram snižují vyhlášenou cenu na 39 Kč/kg. Na východě území je situace ještě mnohem komplikovanější a jatka nabízejí chovatelům jen 36 Kč/kg.

-JS-