Čekání na vzestup cen

Situace na evropském trhu se uklidnila. Již podruhé v řadě se německá vyhlášená cena nezměnila a jatečná prasata se tak budou dál prodávat za 1,47 € kg/JUT za tepla. Nezměněná zůstává i cena v Dánsku, kde dál platí 10,50 Dkk/kg (1,41€). Celý trh je ale stále velmi neurovnaný. Na burzách nedocházelo v minulém týdnu k žádným výraznějším změnám, jen ve Španělsku a Polsku cena ještě klesala a naopak v Itálii rostla. Všichni čekají na znovuotevření jatek a věří, že potom dojde k růstu cen.

U nás se jatečná prasata ve 29 týdnu prodávala za 38 Kč/kg. To je téměř o dvě koruny méně než v týdnu předcházejícím. Projevil se tak efekt poklesu cen v zahraničí. Jatečná prasata se tak znovu prodávají levněji, než jsou výrobní náklady. Při srovnání s loňským rokem ztrácí ve 29 týdnu téměř sedm korun a jen díky velkému náskoku z počátku roku je průměr stále ještě poměrně slušných 44,50 Kč/kg.

Uklidnění v zahraničí s sebou nese i stabilizaci u nás. Část jatek nechává cenu beze změny, ale v některých případech dochází k dalšímu poklesu. Kostelecké uzeniny i Jatka Český Brod budou dál platit za prasata 39 Kč/kg. K dalšímu snížení však dochází na Jatkách v Blovicích, kde se cena snižuje na 37 Kč/kg a Moravská jatka udržují cenu na 36 Kč.

-JS-