Po dlouhém klidu přišel pokles

Po více než dvou měsících bez pohybu klesla ve středu německá vyhlášená cena o 8 centů (1,19€/kg JUT). Podobně negativní vývoj je patrný i v Dánsku, kde jatečná prasata zlevnila již minulý týden a nyní se situace opakuje. Trh poklesl o dalších 20 ore (9,60 DKK/kg). Důvodem je všeobecně se zhoršující situace v celé EU - k poklesu cen docházelo v průběhu uplynulého týdne prakticky všude. Nejmírnější průběh mělo zlevňování ve Francii (-1 cent) a naopak nejhorší v Holandsku (-9 centů). Mnoho států opět přijímá opatření, která uzavírají restaurace, školy a další zařízení. Proto rychle klesá poptávka po mase. Zároveň trvají problémy s uzavírkami jatek a přebytkem neporažených prasat.

Na našem trhu zůstávala ještě v minulém týdnu situace velmi stabilní. Cena se stále držela jen lehce nad hranicí 35 Kč/kg JUT. To znamená, že zůstává 4 Kč pod dlouhodobým průměrem pro tento týden a dokonce více než 10 Kč pod skutečností z loňského roku. Porážky prasat za prvních devět měsíců jsou pode ČSÚ jen o 2% nižší, než v roce 2019. Jediným ukazatelem komplikované situace na trhu je tak vyšší porážková hmotnost. Ta je ve srovnání s loňskem o 2,5 kg vyšší.

Ceny pro příští týden jsou bohužel ovlivněny vývojem v EU. Kostelecké uzeniny i Jatka Český Brod snižují cenu na 34 Kč/kg (-2 Kč). Dvoukorunový pokles ohlásila i Jatka Příbram a Blovice. Pro příští týden tak nabízejí 33 Kč/kg. Ještě o korunu méně se bude zřejmě platit na Moravě.
-JS-