Oxytocin může zvětšit množství mleziva

O tom, že mlezivo je pro sele naprostou nezbytností, která mu umožní rychlý start do života, dnes není vůbec třeba mluvit. Početné vrhy s sebou ale nesou otázku: je mleziva dost pro všechna selata? Běžně se uvádí, že by každé sele mělo přijmout alespoň 250 ml kolostra. Jeho produkce je však velmi limitovaná a již 24 hodin po porodu se postupně začíná měnit v normální mléko. To že je kolostrum velmi bohaté na imunoglobuliny, je způsobeno jejich jednoduchým přechodem z krve do mléka. Tento prostup je však postupně uzavřen.

Výrazné prodloužení období, kdy je produkováno kolostrum, může způsobit hormon, který všichni v porodnách velmi dobře znají - oxytocin. Při pokusech bylo zjištěno, že při podání velmi vysoké dávky oxytocinu (75 IU) 16 hodin má za následek, že mléko má mnohem déle charakteristiku kolostra - výrazně vyšší obsah bílkovin a imunoglobulinů. Selata od takto ošetřených prasnic měla sice stejný váhový přírůstek jako selata z kontrolní skupiny (od neošetřených prasnic), ale měla nižší mortalitu do odstavu.

Prozatím byl tento postup testován jen na malém množství zvířat a je třeba ho opakovat v mnohem větším rozměru. Zdá se ale, že by to mohla být cesta, jak zajistit dostatek mleziva i při vysokopočetných vrzích.

Zdroj: Pig333.com