Poptávka po prasatech je stále dobrá

Po zvýšení ceny z minulého týdne se nyní trh stabilizoval. Nově vyhlášená cena je stejná, jako ta v minulém týdnu. Platby za jatečná prasata se budou odvíjet od základu 2,20 €. Naproti tomu v Dánsku se cena zvýšila o dalších 20 ore (2,7 centu). Všechny trhy v EU byly v průběhu minulého týdne naladěny pozitivně. Nebyl ani jeden, který by narušil všeobecný růst ceny. Největší zdražení zaznamenala Belgie (+6 centů) a nejmenší Itálie (+0,3 centu).

Selata dál pokračují ve zdražování, které trvá už měsíc. Za tu dobu si připsala přibližně 10 € za kus. Na Nord-West burze se v průběhu tohoto týdne prodávala za 85 €, v Holandsku za 82 € a v Dánsku dokonce za 104 €. V tomto případě jde ale o selata s hmotností 30 kg a s nejvyšším zdravotním statusem.

V minulém týdnu se v ČR, pod dojmem zvyšování ceny v Německu, zdražovalo. Jatečná prasata klasifikovaná ve třídách SEU se v průměru prodávala za 52,62 Kč. To je cena, která téměř kopíruje vývoj v loňském roce. Vzhledem k lepšímu začátku roku je letos průměr od začátku roku ještě vyšší, než byl v loňském roce. Po devíti týdnech je cena nápočtem 51,08 Kč za kilogram JUT.

Pro příští týden vyhlásila většina jatek cenu 54 Kč. Na západ od Prahy je cena dokonce ještě o korunu vyšší.

-JS-