O jatečná prasata je zájem

Trh s jatečnými prasaty je v celé Evropě v klidu. V Německu i Dánsku se v tomto týdnu vyhlášená cena neměnila. Dál tak platí 2,20 € za kilogram JUT za tepla. Od počátku roku nedošlo k žádnému výraznějšímu výkyvu. Přes to, že vývozy z EU jsou stále nižší a domácí spotřeba také klesla, je na trhu stále rovnováha. Produkce jatečných prasat je stále výrazně nižší než v letech 2020 a 2021.

Cena selat v Německu zůstala také beze změny na 85 € za pětadvacetikilové sele. Bez podstatnějšího pohybu zůstala i cena v Dánsku (109 € za 30 kg sele). Jedině v Nizozemí selata ještě dál zdražovala. Dostala se na 85,50 € za sele.

V jedenáctém týdnu u nás stále ještě dozníval efekt růstu ceny v Německu. Prasata tak zdražila ještě o 30 haléřů. Prodávala se tak v průměru za 53,63 Kč za kilogram JUT. Znovu se tak dostala nad úroveň z loňského roku. Objem porážek na referenčních trzích dál kopíruje vývoj porážek v loňském roce. Podle informací z terénu je o jatečná prasata stále živý zájem.

Pro příští týden se drtivá většina obchodů sjednává za 54 Kč/kg. V některých případech se ale daří zvýšit cenu až na 55 Kč/kg.

-JS-